Blog featured image-01

Skin Barrier tu apa?

Skin barrier adalah bahagian paling luar epidermis ialah stratum korneum, atau penghalang kulit (skin barrier) Lapisan paling atas (epidermis), lapisan tengah (dermis) dan lapisan bawah (hipodermis).

Senang cerita, sel kulit adalah seperti batu bata yang disambungkan antara satu sama lain oleh mortar. Mortar ini mengandungi nutrien penting, seperti kolesterol, ceramide, dan asid lemak termasuklah penghalang kulit (skin barrier). Sebatian ini berfungsi sebagai pelembap semulajadi kulit kerana ia membantu mengekalkan kedalaman lapisan kulit terhidrat dan dipelihara.

Fungsi Skin Barrier

Sebatian ini juga melindungi badan daripada tekanan luaran, seperti pencemaran dan sinaran UV, mengekalkan air untuk memastikan badan dan kulit anda terhidrat, dan mengangkut nutrien penting ke kulit anda.

Penghalang kulit (skin barrier) bertindak sebagai kayu ukur & penanda betapa sihat dan sekata kulit anda. Jika ia berfungsi dengan betul, penghalang kulit anda akan mengekalkan air untuk memastikan kulit anda terhidrat, licin dan anjal. Ia juga akan menangkis penceroboh alam sekitar, seperti pencemaran, dan kurang terdedah kepada sensitiviti dan kerengsaan.

Sebaliknya, jika penghalang kulit anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya, kulit anda akan terdedah kepada kerosakan. Ia akan lebih terdedah kepada dehidrasi, atau kehilangan air trans-epidermis, mengakibatkan penampilan yang kusam dan kering.

Apa Yang Menyebabkan Kerosakan Skin Barrier?

Overexfoliation – Pemilihan scrub /exfolaitor yang terlalu kasar akan menyebabkan skin barrier terhakis

Sinaran UV – Walaupun radiasi dari cahaya matahari menembusi kulit ke lapisan paling dalam, lapisan tersebut akan naik ke permukaan kulit selapis demi selapis dan akhirnya merosakkan lapisan luar kulit

Rawatan Invasif – Rawatan yang melibatkan penusukan ke dalam lapisan kulit juga akan menyebakan skin barrier musnah sementara

Produk Yang Tidak Sesuai – Produk yang mengandungi bahan kimia seperti merkuri lama-kelamaan akan memberikan kesan sampingan kepada kulit

Bagaimana Nak Mengekalkan Skin Barrier Yang Sihat?

Sekarang setelah anda tahu apa itu penghalang kulit dan cara ia berfungsi, kita boleh masuk ke dalam perkara yang menyeronokkan:

Khususnya, penjagaan kulit. Walaupun penjagaan kulit sahaja tidak akan menghalang kerosakan penghalang, rutin yang betul boleh memberi kesan dramatik pada tekstur, keanjalan dan penampilan keseluruhan kulit anda.

Teruskan membaca untuk rutin enam langkah lengkap yang direka untuk memastikan penghalang kulit anda kuat dan sihat.

Comments are closed.